Muhabbet Kuşunun Küstüğünü Nasıl Anlarız?

Muhabbet kuşunun küstüğünü nasıl anlarız, sorusu her kuş sahibinin bazı dönemlerde kafasına takılan sorular arasında yer almaktadır. Eğer sizde kuş sahibi olarak muhabbet kuşunuz normal zamanlardakine göre farklı davranışlar ve tepkiler verdiğini düşünüyorsanız sizin ona karşı gösterdiğiniz bazı olumsuz davranışlar sebebiyle size küsme ihtimalini göz önüne almalısınız.

Muhabbet Kuşu Neden Küser?

Muhabbet kuşunuzun küstüğünü düşünüyorsanız bunun nedenlerini araştırmanızda fayda var. Muhabbet kuşlarının sahibine küsmesi konusunda birçok neden bulunabilir. Bunlar arasında şunları sayabiliriz.

  • Kuşların küsmesine neden olan en büyük nedenlerden birisi sağlık sorunlarıdır. Eğer kuşunuzda vitamin eksikliği ve enfeksiyon gibi problemler söz konusu ise farklı davranışlar sergileyebilir. Bu nedenle muhabbet kuşunuzun küstüğünü düşünüyorsanız hastalık ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.
  • Kuşlar psikolojik olarak etkilendiği zamanlarda da küsme gibi durumlarla karşılaşılabilir. Psikolojinin bozulmasının altında birçok etken bulunur. Ortam değişiklikliği sonucu strese girmesi, doğal afetlerden etkilenmesi, ilgi eksikliği, bunalma gibi nedenlerden ötürü psikolojileri bozulabilir. Bu nedenle kuşlara eğlenebilecekleri bir ortam oluşturmak önemlidir.
  • Beslenme eksikliği yaşayan ve ihtiyaçlarının karşılanmadığını hisseden kuşlar da bu durumdan olumsuz şekilde etkilenir. Bu nedenle muhabbet kuşunun küstüğünü nasıl anlarız, konusu önem taşımaktadır.

Muhabbet Kuşu Küserse Ne Yapılır?

Eğer muhabbet kuşu küserse öncelikle tekrar barışması için onu mutlu etmek ve strese sokmamak şarttır. Muhabbet kuşunuz küstüyse ilginizi ve sevginizi ona sabırla tekrar göstermeli ve onun bu durumdan bir an önce kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Gereken önemi vermez iseniz aksi halde kuşun küs kalma süresi daha da uzayacaktır.

muhabbet kuşunun küstüğünü nasıl anlarız?

Muhabbet Kuşunun Küstüğünü Nasıl Anlarız?

Stres yaşayan kuşların oldukça zor bir dönemden geçtiğini unutmamalıyız. Depresyonla birlikte kuşların ruh sağlığı ile beraber bağışıklık sisteminde de bozukluklar meydana gelebilir. Muhabbet kuşunun küstüğünü nasıl anlarız, sorusunu cevaplayabilmek için meydana gelen bazı değişikleri yakından takip etmek gerekir. Bunları başlıklar altında inceleyelim:

İştah Kaybı

Hem insanlarda hem de diğer canlılarda olduğu gibi kuşlarda da depresyonun en önemli belirtilerinden birisi iştah kaybıdır. Çok hızşı metabolizmaları olduğu için kuşların iştah kaybını erken dönemde fark etmek önemşidir. Özellikle kilo kaybı yaşamaması için mama tüketimini iyi takip etmeli ve eğer azalma varsa sebebi aranmalıdır.

Agresiflik

Muhabbet kuşunun küstüğünü nasıl anlarız, sorusunda bize gösterge olabilecek belirtilerden birisi de agresifliktir. Depresyon yaşayan kuşlarda bu durum sık görülür. Özellikle papağan cinsi kuşlar depresyon döneminde aşırı gergindirler.

Tüy Yolma

Yeterince ilgi görmeyen, sosyalleşemeyen ve depresyon yaşayan kuşlarda genelde bu belirti görülmektedir. Tüylerini yolmaya başlayan kuşlarda bu durum yıkıcı bir problemle sonuçlanabilir. Kuşunuzun tüylerini yolmaması için hergün özel olarak ilgilenmeniz ve içinde bulunduğu stresten, yalnızlıktan ve gerginlikten kurtulması adına ona yardımcı olmalısınız.

Ses Değişikliği

Kuşlarda depresyon ile beraber ses seviyesinde ve türünde değişiklikler oluşabilmektedir. Kuşlar can sıkıntısında ya da mutsuz olduklarından dolayı seslerini yükseltirler. Bir süre sonra ise bu durum sürekli hale gelir. Bu da onun depresyonda olduğunun göstergesidir.

Muhabbet Kuşlarının Barışması İçin Yapılması Gerekenler

Muhabbet kuşunun küstüğünü nasıl anlarız, konusuna cevap bulduktan sonra barışma adına neler yapabileceğimiz konusunda da bilgi sahibi olmalıyız. Muhabbet kuşunun barışması için şu konulara dikkat edebiliriz;

  • Konforlu Bir Alan Oluşturma
  • Beslenme Alışkanlıklarına Dikkat Etme
  • Uyku Saatine Dikkat Etme

Konforlu Bir Alan Oluşturma

Kuşlar yalnızca devamlı olarak kafeste kalmak istemez, bazı zamanlarda uçmayı isterler. Bu nedenle muhabbet kuşunu mutlu etmek için huzurlu ve mutlu bir ortam oluşturulması gerekir. Muhabbet kuşu sahipleri kafes dışında da bir ortam oluşturmalı ve kafesinde de oyuncaklar bulundurmalıdır.

Kuşun koyulduğu kafes rahat hareket edebileceği uygun büyüklükte olmalııdr. Eğer kafesin içinde özgürce hareket etmezse strese girer ve zaman içerisinde mutluzlaşarak strese girer. Bu da bir dönem sonra bazı rahatsızlıklara yol açar.

Beslenme Alışkanlıklarına Dikkat Etme

Bütün canlılarda beslenme düzeni oldukça önemlidir. Bu durum kuşlar için de geçerli bir durumdur. Eğer kuşun beslenme rutini ne kadar düzenli olursa o da o kadar sağlıklı ve mutlu olur. Kuşlar için özel olarak kuş yemleri, darı ve yulaf gibi tahıllı yiyecekler verilmektedir. Ancak kuş yemi verilirken yem kalitesine dikkat etmek gerekir. Kuşlar bunların yanında kuş krakerleri gibi besinlerden mutlu olurlar.

Yavru muhabbet kuşları beslenirken yetişkin yemler verilmemelidir. Çünkü bu yemler büyük olduğu için sindirim problemi yaşayabilir. Yavru muhabbet kuşlarını elle beslemek gerekir. Ayrıca yavru kuşlara özel olarak üretilen kaliteli ve güvenilir yemler verilmelidir.

Uyku Saatine Dikkat Etme

Yetişkin ve sağlıklı bir muhabbet kuşunun günde en az 10-12 saat uyku uyuması gerekir. Bunun haricinde gün içerisinde yorgun oldukları zamanlarda da uyuması normaldir. Doğal ortamlarda yaşamlarını sürdüren muhabbet kuşları ise gün batımında uykuya dalar ve gün doğumu ile birlikte uyanarak güne başlarlar.

Bunlara da göz atabilirsiniz:

Sıkça Sorulan Sorular

Muhabbet kuşu depresyona girer mi?

Kuşlar tıpkı bizler gibi depresyon yaşayabilirler. Bu süreçte muhabbet kuşunun küstüğünü nasıl anlarız, gibi konular önem taşımaktadır.

Muhabbet kuşları ilgiyi sever mi?

İnsanlarda ve diğer canlılarda olduğu gibi muhabbet kuşları da ilgiyi seven sosyal canlılardır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum yapın