Muhabbet Kuşu Yumurtlama Belirtileri

Muhabbet kuşu yumurtlama belirtileri davranışsal ve fiziksel anlamda olarak oldukça fazladır. Kuşuna özenli bir şekilde bakan herkes muhabbet kuşu yumurtlama belirtilerini kolaylıkla fark edebilir. Eğer vaktiniz olmayıpta dostunuza yeterli ilgiyi gösteremiyor olsanız bile sizlerde bu belirtileri öğrenerek bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilmesini sağlayabilirsiniz.

Herşeyden önce muhabbet kuşunda öncelikle hamilelik belirtilerini iyi bilmek gerekir. Bununla birlikte yumurtlama süresi, hamilelik süresi bilinerek takip edilmelidir. Muhabbet kuşu yumurtlama belirtileri hem davranışsal hem de fiziksel olarak kendini belli etmektedir.

Muhabbet Kuşu Hamilelik Belirtileri?

Muhabbet kuşu yumurtlama belirtileri ile birlikte hamilelik belirtileri hakkında da bilgi edinmek önemlidir. Bunlar şu şekildedir:

  • Dişi muhabbet kuşu öncelikle yuva hazırlama işlemini gerçekleştirir. Yumurtlayacağı yuvayı sürekli olarak temizler ve burada zaman geçirerek uyumaya başlar.
  • Bu dönemde dişi muhabbet kuşu daha agresif davranış sergileyebilir. Kuyruk ve kanatları aşağıya doğru sarkar. Kilo artışı gözlenebilir.
  • Yumurtlamaya yakın zamanda kuyruğu nefes alıp vermesiyle aşağı ve yukarı doğru sallanır. Popo kısmında şişlik oluşabilir.

Muhabbet Kuşu Hamilelik Süresi

Muhabbet kuşları çiftleştikten 12-15 gün sonrasında 4-6 adet yumurta yapar ve bunlar için mutlaka kafeste kuş yuvası bulundurulmalıdır. İlk yumurtlama itibariyle muhabbet kuşları kuluçkaya yatmaktadır.

Muhabbet Kuşu Yumurtlama Süresi?

Muhabbet kuşu yumurtlama süresi 2-3 gün arasında değişir. Dişi bir muhabbet kuşu yumurtlama işlemini iki günlük arayla gerçekleştirir. 2-3 gün içerisinde en fazla 10 yumurta bırakabilir. Yumurtlama süreci sona erdikten itibaren dişi muhabbet kuşu kuluçkaya yatar ve kuluçka süresi de 18 gün kadar sürer. Yumurtlama süresi ile yavrunun yumurtadan çıkma süresi ile birlikte toplam 20-21 günlük bir süre geçer.

Muhabbet Kuşu Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşu yumurtlama belirtileri iki başlık altında incelenebilir. Bunlardan birisi davranışsal yumurtlama belirtileridir. Muhabbet kuşlarında davranışsal yumurtlama belirtileri çift besleyenler adına önemlidir. Çiftleşmenin gerçekleştiği zaman iyi takip edilmeli ve buna göre çiftleşme sonrasında mutlaka kafese kuş yuvası konulmalıdır. Başka bir dişiyle ya da tek olarak bakılan muhabbet kuşlarında boş yumurtlama gözlemlenebilir. Bu durumda muhabbet kuşu güç kaybedeceği için beslenmesi konusunda özenli davranılmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Muhabbet Kuşunun Küstüğünü Nasıl Anlarız?

Muhabbet Kuşu Davranışsal Yumurtlama Belirtileri

Muhabbet kuşlarında davranışsal yumurtlama belirtileri arasında kuyruk hareketleri, kanat hareketleri, yuva kontrolünün artması, dışkılamanın azalması, artan gaga taşı gibi belirtiler bulunmaktadır. Bunları başlıklar altında açıklayalım:

Muhabbet Kuşu Kuyruk Hareketleri

Yumurtlama döneminin geldiği hakkında ipucu veren kuyruk hareketleri yumurtlama dönemi bitesiye kadar devam etmektedir. Hızlı nefes alıp vermesine bağlı olarak kuyruğu aşağı ve yukarı yönlü olarak hareket eder. Eğer bu durum gözlemlenirse mutlaka beslenmesine dikkat etmek gerekir. İştahsızlık söz konusu olursa elle besleme yapılabilir.

Muhabbet Kuşu Kanat Hareketleri

Kuyruk hareketlerinde olduğu gibi kanat hareketleri de yumurtlama konusunda bilgi verir. Normal kuşlarda kanatları kapalı dururken yumurtlamaya yakın muhabbet kuşlarında kanatları aşağı yönlü ve ayrık şekildedir.

Artan Gaga Taşı ve Kalamar Kemiği Tüketimi

Sevimli dostumuz vücunda bulunan kalsiyum ve mineralleri yumurta üretim için kullanır. Bu durumda dışarıdan daha falza kalsiyum takviyesi yapmak gerekir. Bunun için kalamar kemiği ve gaga taşı kullanır. Kuşların kalsiyum ihtiyacını karşılamak ile birlikte gagalarını törpülemesini sağlar. Muhabbet kuşu yumurtlama döneminde mutlaka gaga taşı kullanılmalıdır.

Dışkılama Sayısında Azalma

Muhabbet kuşu yumurtlama belirtileri arasında dışkılama sayısında azalma yer alır. Dışkı sayısı azalır fakat miktarında fazlalaşma meydana gelir. Bu dönemde dişi muhabbet kuşları kafesini temiz tutmaya çalışır. Bu yüzden dışkısını tek seferde ve büyük olarak yapar. Kafesin fazla kirlenmesini engelleyerek yavruları için daha temiz halde olmasını sağlar. Dışkılama esnasında muhabbet kuşunda beslenme ihtiyacında artış meydana gelebilir. Bu yüzden vitamin ve minerali zengin besinlerle beslenmesi gerekir.

Artan Yuva Kontrolü

Muhabbet kuşunun yuva kontrolünü artırması muhabbet kuşu yumurtlama belirtileri arasında yer almaktadır. Orada daha çok zaman geçirir ve bazı geceler yuvada uyurlar. Bu süreç içinde kendi zevkine göre yuvayı düzeltmeye çalışır.

Muhabbet Kuşu Fiziksel Yumurtlama Belirtileri

Muhabbet kuşu fiziksel yumurtlama belirtileri ortaya çıktığında artık süreç iyice yaklaşmıştır. Bu belirtiler arasında dışkı büyüklüğü ve karın şişliği ile beraber kloak bölümünde dışa doğru şişkinlik meydana gelebilir.

Artan Dışkı Büyüklüğü

Bunun anlamı muhabbet kuşunun yediği besinleri fazlasıyla vücudundan atmasıdır. Bu yüzden normal zamandan daha fazla beslenme ihtiyacı olabilir. Daha çok yüksek kaliteli yemler tercih edilmeli ve yumurtlama döneminde kuşun daha kaliteli beslenmesi sağlanmalıdır.

Yumurta Kaynaklı Karın Şişliği

Karın şişliği bazı durumlarda gözle görülebilir derece oluşabilir. Buna bağlı olarak kilo artışı da söz konusudur. Normal zamanlarda oldukça hareketli olan muhabbet kuşu bu dönemde hareketsiz kalarak içine kapanabilir.

Muhabbet Kuşu Yumurtlama Döneminde Ne Yapılmalı?

Muhabbet kuşu yumurtlama döneminde en önemli konulardan birisi alandır. Kafes ölçüsü ve kafese yapılacak eklemelere dikakt edilmelidir. Kafes yaklaşık 45 cm yüksekliğinde ve 60 cm x 40 cm ölçülerinde olmalıdır.

Muhabbet kuşu için ayrıca bir yavruluk gerekir. Bunun için tel kesilmeli ve giriş tutucusuna ulaşabilmek için kapının çıkarılması gerekir. Menteşeli kapılı yavruluklar, yetiştiriciler tarafından daha kolay ve rahat şekilde kontrol edilmektedir.

Yumurtlama döneminde dişi kuşa özel bir ilgi gösterilmeli ve kafes temizliğine dikkat edilmelidir. Yüksek gürültülü bir ortamda bulunması yanı sıra zorla banyo yaptırmaya çalışmak, elle yakalamaya uğraşmak onu strese sokabilir. Ona en iyi şartları sağlayarak bu süreci sağlıklı şekilde geçirmesine dikkat edilmelidir. Muhabbet kuşu yumurtlama belirtileri ortaya çıktığında elden ne geliyorsa yapılmalıdır.

Bunlara da göz atınız:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum yapın