Sultan Papağanı Neden Titrer?

Sultan papağanı neden titrer? sorusu, sultan papağanı sahipleri tarafından sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. Sultan papağanı , birçok sebepten dolayı titreme sorunu yaşayabilir. titremelerini birçok sebepten dolayı yaşayabilirler. Bu sebepler arasında stres, soğuk hava, hormonal değişimler, korku veya heyecan gibi faktörler bulunabilir.

Sultan papağanları titreme davranışını genellikle korkudan gösterirler. Bu papağan türü diğer türlere göre daha narin ve kolay ürken bir yapıya sahiptir. Ürkeklik sonucu yaşanan titreme, hatta bazen felçlere bile neden olabilir.

Sultan Papağanları Neden Titrer?

Bazı durumlarda sultan papağanlarında titreme görüşmesi normal bir davranış olsa da sık sık ve şiddetli titreme görülüyorsa bunun altında ciddi bir sağlık sorunu belirtisi olabilir. Peki, sultan papağanı neden titrer? başlıklar altında açıklayalım:

İshal ile Beraber Oluşan Titreme

Eğer sultan papağanında titreme ile beraber ishal varsa, kuşta bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Önce titreme ortaya çıkıp sonrasında ishal meydana gelebilir ya da ikisi birlikte oluşabilir. Bu durumda papağanda virüs ya da bakteri olma ihtimali söz konusudur.

Sultan papağanında titremeli ishal durumu, ihmal edilmemesi gereken ciddi bir durumdur. İlk olarak, kuş sahibi tarafından dikkatle gözlemlenmeli ve 12 saat içinde belirtiler devam ediyorsa, bir veteriner hekimden destek alınmalıdır. Ancak korku da bu iki problemin tetikleyicisi olabileceğinden, sorun geçici olabilir. Bu nedenle, durumun analizi için kuş sahibi tarafından dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.

sultan papağanı neden titrer

Parazit Salgını ve Humma

Sultan papağanlarında humma, titreme ve ishal birlikte görülebilen bir durumdur. Bu belirtiler kuşun vücudunun enfekte olduğunu ve titreme nöbetlerinin gelişmesine zemin hazırladığını gösterebilir.

Humma, tüm papağan türlerinde görülebilen ciddi bir hastalıktır. Kuşun gözlerinde çapaklanma ve kısık gözler oluşması da hummanın belirtileri arasındadır. Eğer sultan papağanında titreme ve ishal belirtileri de varsa, hemen bir veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.

sultan papağanı neden titrer?

Stres

Sultan papağanı neden titrer, sorusunun sebebi altında yatan başlıca sebeplerden birisi de stres faktörüdür. Kuşun çevresinde meydana gelen değişimler, başka bir yere taşınması, alışık olmadığı yeni kafes ve oyuncaklarla tanışması, gürültülü bir çevrede bulunması, evde kedi köpek gibi avcı başka evcil hayvanların olması, korku gibi nedenler strese girmesine neden olabilir. Stres yaşayan bir papağan sırtını hafifçe kamburlaştırır, tüylerini kabartabilir veya yolabilir.

Hormonal Değişimler

Hormonal değişimler de sultan papağanlarında titreme nedeni olabilir. Özellikle dişi papağanlar üreme dönemlerinde hormonal değişiklikler yaşayabilirler. Bu dönemde dişi sultan papağanı daha agresif davranabilir, yemek yeme alışkanlıkları değişebilir ve titremeler görülebilir. Erkek sultan papağanları da dişilere kur yaparken titreyebilirler.

sultan papağanı neden titrer

Soğuk Hava

Sultan papağanınızın geceleyin titrediğini fark ederseniz, bunun nedeni soğuk hava olabilir. Kafesin pencereye yakın olması veya banyo yapılması, kuşun üşümesine neden olabilir. Bunu önlemek için sultan papağanınızı yatmadan önce değil, günün erken saatlerinde yıkamanız önerilir. Gün boyunca daha sıcak hava nedeniyle sultan papağanı hızlıca kurur. Ayrıca oda sıcaklığını da kontrol etmeniz gerekir. Sultan papağanları için ideal sıcaklık aralığı 60 ila 80 derece Fahrenheit arasındadır.

Hastalıklar

Sultan papağanı hastalığı belirtileri arasında sallanma, uyuşukluk, hırıltı, kuyruk sallama ve akıntılı dışkı görülebilir. Ayrıca kuş, kafesin dibinde hareketsiz kalabilir. Titreme, başka herhangi bir nedenle titremeden daha belirgin bir şekilde ortaya çıkabilir. Sultan papağanı tüneğinden düşerek dengesini kaybedebilir. Hatta tüyleri bile normalden daha fazla dalgalanabilir.

Sultan Papağanı Kafanın Titremesi

Sultan papağanlarında kafa titremesi sorunu, genellikle kuşun ilgisiz kalması veya beyin travması etkisi altında olması nedeniyle ortaya çıkabilir. Ancak en yaygın nedeni, kuşun mutsuz olması veya sahibinin yeterince ilgilenmediğini düşünmesidir.

Sultan papağanları, mutsuz olduklarında veya ilgisizlik hissettiklerinde garip davranışlar sergileyerek dikkat çekmek isterler. Bu davranışlar arasında kafanın sağa sola sallanması, yüksek sesle ötme ve çığlık atma gibi hareketler yer alır. Eğer kuşunuzda bu tarz bir sorun varsa, ona ilgi göstermeli ve mutsuzluğunu gidermelisiniz.

sultan papağanı neden titrer

Sultan Papağanı Titreme Durumunda Ne Yapılmalı?

Eğer sultan papağanınız titreme durumu yaşıyorsa, öncelikle sorunun kaynağına yönelik olası nedenleri en aza indirmeye çalışmalısınız. Bunun için hayvanınızı dikkatle takip etmelisiniz.

Titremenin nedeni üşüme olabilir. Bu durumda, hayvanın bulunduğu ortamın sıcaklığını yükseltebilir, pencere varsa kapatıp kafese yakın bir konumda bulunan bir ısıtıcı ile onu ısıtabilirsiniz. Ayrıca uzaktan bir kurutma makinesi kullanarak da ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Titreme devam ediyorsa hayvanınızla konuşarak onun sakinleşmesini ve hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Kafesi temizleyip, su ve yem değiştirerek ona yardımcı olabilirsiniz.

Hayvanın vücudunda herhangi bir yara veya hareket kaybı var mı diye gözlemlemelisiniz. Eğer sorun hala devam ediyorsa, sultan papağanında titremenin nedeni fiziksel ya da enfeksiyonel bir hastalık olabilir. Bu durumda hayvanınızı dikkatle gözlemleyin ve titreme günün yarısından fazla devam ederse veteriner hekime başvurarak tedavi için destek alın.

İlginizi çekebilir: Sultan Papağanı Nasıl Mutlu Olur?

Sultan Papağanı Neden Titrer? Sıkça Sorulan Sorular

Sultan papağanının titremesi normal midir?

Hayır, sultan papağanının titremesi normal değildir. Titreme, genellikle stres, soğuk hava veya hastalık gibi bir sorunun bir işaretidir.

Titreme durumunda sultan papağanına nasıl yardımcı olabilirim?

Titreme durumunda, sultan papağanının yaşadığı ortamın sıcaklığını artırabilirsiniz. Ayrıca kuşu rahatlatmaya çalışarak ona konuşabilirsiniz. Ancak sorun devam ederse veterinere başvurmalısınız.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum yapın