Gıdalardaki gizli tehlike: Pestisit!

Pestisit, tarımsal alanlarda yetişen bitkileri, istenmeyen zararlı organizmaları kontrol altında tutmak veya yok etmek amacıyla kullanılan kimyasal bir maddedir. Bu maddeler, genellikle haşereleri, yabani otları ve böcekleri hedef alarak bitkileri korumak için kullanılır. Ancak, pestisitlerin kullanımı beraberinde çeşitli zararları da getirebilir. Peki, pestisit nedir ve bu kimyasal maddelerin olası zararları nelerdir? Ayrıca, pestisit analizi nasıl yürütülür? İşte bu konuda detaylar…

Pestisit, genellikle haşereleri kontrol altına almak amacıyla kullanılan ve içinde zehir bulunan bir madde olarak tanımlanabilir. Meyve ve sebzeleri haşere saldırısından korumak için kullanılan bu kimyasal maddenin, gıda ürünlerinin fiziksel yapısını koruma amacıyla kullanılsa da, insan sağlığı üzerinde önemli etkileri olabilir. Peki, pestisit nedir ve bu maddenin insan sağlığına olan zararları nelerdir? İşte, pestisitin zararlarına dair detaylı bilgiler…

Pestisit kavramını ve kullanım miktarlarını aktaran MAKİMTEK Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Kadriye Şener, pestisit analizlerinin hayati önem taşıdığını ve yapılması gerektiğini kaydetti.

Şener, pestisit kullanımının yasal sınırların üzerinde olmasının potansiyel tehlikelere ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulunarak şunları belirtti: “Günümüzde pestisit kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından büyük bir tehlike olarak kabul edilmektedir, ve kullanım miktarları her geçen gün artmaktadır. Küresel düzeyde yılda ortalama 3,5 milyon ton pestisit kullanılırken, ülkemizden de yıllık 20-25 bin ton bitki koruma ürünü ihraç edilmekte ve Türkiye genelinde yılda 50-55 bin ton pestisit kullanılmaktadır.

Tüketicilerin korunması adına, pestisit kalıntıları dünya çapında sıkı kurallara tabidir. Pestisit kalıntılarının yasal sınırların üzerinde olması, ciddi tehlikelere ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle tükettiğimiz meyve ve sebzelerin uluslararası standartlara uygunluğunu sağlamak, sağlık sorunlarına neden olabilecek pestisit kalıntılarını belirlemek ve kontrol etmek amacıyla pestisit analizleri yapılması hayati bir gerekliliktir.” şeklinde konuştu.


Şener, pestisit analizlerinin insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’de pestisit kullanımı, tarım sektörünün hayati bir bileşeni olarak değerlendirilmektedir. Pestisitler, tarım ürünlerini hastalıklardan, böceklerden ve yabancı otlardan koruyarak verimi artırmak adına önemli bir araç olarak rol oynamaktadır. Ancak, pestisitlerin kullanımı doğru bir şekilde yönetilmediğinde çevresel etkilere ve insan sağlığına ciddi zararlar verebilir. Bu sebeple, güvenli ve uygun dozajlar üzerindeki kontrol büyük bir önem taşır.” şeklinde ifade etti.

Şener, bölgenin ilk ve tek gıda kontrol laboratuvarı olan MAKİMTEK Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda pestisit analizlerinin gerçekleştirildiğini de belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Pestisit kalıntı analizleri, birçok farklı aktif maddeyi aynı anda analiz etmeyi gerektiren, gelişmiş kromatografik teknikler kullanılarak gerçekleştirilen ve uzmanlık gerektiren hassas analizlerdir. MAKİMTEK Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı bünyesinde bulunan kromatografik cihazlarla pestisit analiz çalışmalarını başarıyla tamamlamış durumdayız.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na kuru ve yaş kayısı başta olmak üzere meyve-sebze ve yemlerde gerekli olan ithalat ve ihracat numunelerini kapsayan çalışmalarımız sunulmuştur. MAKİMTEK Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı olarak, uzman ve deneyimli kadromuzla bölgede bir ilke imza atıyoruz. Pestisit analiz çalışmalarını başarıyla tamamlayarak bölgemize önemli bir katkı sağlıyoruz.” dedi.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum yapın