Donmuş Bal Nasıl Çözülür?

Donmuş bal nasıl çözülür, konusunda bu yazıda sizlere bazı bilgiler vereceğiz. Halk arasında bir deyim vardır; ” Arı dediğin sokar, bal dediğin donar”. Çünkü hakiki bal kristalize olan baldır. Kristalize olması demek balın şekerlenerek don halini almasıdır. Bu konuda bilgi sahibi olmayanlar da bu bal şekerlendi, demek ki gerçek bal değil! gibi yanlış düşüncelere kapılmaktadır.

Bal Neden Kristalize Olur?

Bal, içerisindeki bulunan doğal glikoz ve früktozdan meydana gelmektedir. Bu şeker çözeltileri zaman içerisinde doyum noktasına ulaşarak kristalize olur. Bu durum tamamen doğal bir olaydır. Ne yazık ki halk arasında bazıları bal kristalize olduğunda sahte bal olduğu algısı hala devam etmektedir. Oysa ki donmuş bal, içerisinde sahte glikoz ve katkı maddelerinin olmadığı baldır.

Bal çeşidine göre de içerisindeki glikoz ve früktoz miktarı değişkenlik göstereceğinden donma süresi de farklılık gösterir. Eğer bir bal içerisinde glikoz miktarı ne kadar fazla ise o bal o kadar hızlı şekerlenir. Petekli balların da süzme ballara nazaran daha geç kristalize olduğu görülmektedir.

donmuş bal nasıl çözülür

Donmuş Bal Nasıl Çözülür ve Eski Haline Getirilir?

Şeker şurubu olan ballar uzun süre dahi kristalleşmeden kalabilmektedir. Eğer balı üreten kişi saf ve doğal yollarla üretim yaptıysa balın elde edildiği yörenin nektar çeşidine göre değişkenlik göstermekle birlikte, birkaç ayda balda kristalleşme meydana gelir. Bu durum kesinlikle tamamen doğal bir olaydır. Balın tüketilmesi için de herhangi bir engele teşkil değildir.

Şimdi donmuş bal nasıl çözülür, konusunda bazı yöntemlerden bahsedeceğiz. Sizlerde eğer evinizde kavanozda ya da petekte donmuş balınız varsa bu yöntemleri kullanarak eski haline getirebilirsiniz.

Tenekede Donmuş Bal Nasıl Çözülür?

Tenekede donmuş balı çözmek için kış aylarında iseniz sıcak bir odaya tenekeleri alarak yavaş yavaş çözünmesini sağlayabilirsiniz. Eğer sobalı bir eviniz varsa bu işlemi yapmak daha kolay olacaktır. Soba ısısı ile beraber tenekedeki bal daha kolay şekilde çözülecektir. Ancak tenekeleri çok fazla sıcağa yaklaştırmadan bu işlemi yapmalısınız. Fazla ısıya maruz bırakılan ballar enzim değerini kaybeder ve besin değeri kaybolur.

İlginizi Çekebilir: Çörek Otu Balı Faydaları

Donmuş Bal Kaç Derecede Eritilir?

Kristalize olan balınızı çözmek için sıcak su içerisine kavanozu koymanız yeterlidir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken durum suyun en fazla 40-45 derecelik bir ısıya sahip olmasıdır. Yüksek sıcaklıkta bal çözdürme işlemi yapılırsa, balın tüm besleyici özelliği kaybolur ve tüketildiğinde herhangi bir faydası olmaz.

Balı kristalize haliyle tüketmenizde de hiçbir sakınca yoktur. Böyle doğal haliyle tereyağı gibi ekmeğe sürerek te afiyetle yiyebilirsiniz. Zaten Avrupa ülkelerinde balı böyle don haliyle tüketirler. Eğer ben yine de çözdürmek istiyorum diyorsanız şu iki yöntemi kullanabilirsiniz;

  1. Balı benmari usulü eritmek
  2. Mikrodalgaya koymak

Balı mikrodalgaya koyarak çözündürmek için 30 saniye ısıtarak 20 saniye soğumaya bırakabilir ve ardından da tekrar 30 saniye ısıtabilirsiniz. Bu şekilde de balı eski haline getirerek tüketebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta balı plastik kaba koyarak mikrodalgada ısıtmayın. Cam en sağlıklı yöntem olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Arıcılık Nasıl Yapılır?

Donmuş Bal Nasıl Çözülür – Sıkça Sorulan Sorular

Donan bal bozulur mu?

Balın kristalize olması onun bozulduğu anlamına gelmez. Balda kristalleşme meydana geldiğinde rengi açılabilir ve taneler oluşabilir. Uzun sürede depoda kalmış ballarında kıvamında ve aromasında değişme olabilir.

Donan bal mı iyi donmayan bal mı?

Uzun yıllar boyunca herkes tarafından donmuş balın hakiki bal olmadığı yönünde yanlış bir düşünce hakim olsa da hakiki bal donan baldır. Donmayan balın içerisinde katkı maddesi olma ihtimali yüksektir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Yorum yapın