Deprem çantasında olması gerekenler konusu maalesef ki ülkemizde yaşanan tarihi büyük depremle birlikte tekrar gündeme geldi. Şuan 10 ilimizde herkes seferber olmuş yardım etmeye çalışıyor. Devlet tarafından bu illerimizde OHAL ilan edildi.
İnsanlar acı deprem haberleriyle tekrardan internette deprem çantasında olması gerekenler konusunu araştırmaya başladı. Peki, deprem çantası nasıl hazırlanır, deprem çantasında neler olmalıdır, bu konuda bilgilendirme yapalım:
Deprem çantasında olması gerekenler arasında başta gıda, giysi, önemli belgeler yer almaktadır. Deprem ülkesi olan yaşadığımız coğrafyada nerede yaşıyorsak yaşıyalım, fay hattı bulunduğu için her an depreme karşı hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Sizlerde kendisine bir deprem çantası hazırlayarak bir kenarda bulundurabilirsiniz.
Allah korusun enkaz altında kalmamız halinde acil durumlar için deprem çantasında hayat kurtarıcı ürünlerle daha fazla hayatta kalabilme şansımız olacaktır.
Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir?
AFAD çantasının kolay ulaşabilecek bir yerde olması önem taşır. Deprem çantası içerisinde ayrıca evde bebek, yaşlı ve engelli kişiler varsa onların ihtiyaç duyacağı temel ürünler bulundurulmalıdır. Ayrıca evcil hayvanlar içinde araç gereçler olmalıdır.
Olası bir afet sonrası yiyecek ve içeceklere kolay ulaşım en önemlisidir. Bunlar ulaşılabilecek bir yerde olmaılıdır. Aynı zamanda küçük yaralanmalarda deprem çantasında ilk yardım setleriyle müdahele edibilirsiniz. Deprem çantası sadece evimizde değil, iş yerlerinizde ve okullarda da olması gerekmektedir.

AFAD Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?
AFAD tarafından deprem çantasında bulunması gereken şeyler açıklanmıştır.
AFAD deprem çantası içinde bulunması gerekenleri açıkladı. Aşağıda deprem çantasında olması gerekenleri listeledik.
Afet ve Acil Durum Çantasında Neler Olmalıdır?
Afet ve acil durum çantasında olması gerekenler arasında gıda ürünleri, önemli belgelerin fotokopisi, giyecek, su gibi temel ihtiyaçların bulundurulması önemlidir. Bunaun yanı sıra olması gerekenler detaylı olarak şöyledir:
Deprem Çantasında Olması Gereken Yiyecekler: Yüksek kaloriye sahip vitamin ve karbonhidrat oranı yüksek, çabuk bozulmayan, su kaybını önleyen gıdalar bulundurulmalıdır. Örneğin; kuru meyve, tahin-pekmez, konserve, meyve suyu, su gibi ürünler olabilir.
Deprem Çantasında Olması Gereken Önemli Belgelerin Fotokopileri: Başta kimlik kartı ya da ehliyet, tapu, sigorta, diploma, pasaport banka cüzdanı gibi belgeler.
Giyecek: Çorap, iç çamaşırı, iklime uygun giysi
Hijyen malzemeleri: Islak mendil, sabun, dezenfektan, tuvalet kağıdı
Bunun haricinde ilk yardım malzemeleri, battaniye ve en önemlisi düdük. Düdük sayesinde enkaz altında kalan kişi yerini belli edebilir. Ayrıca el feneri, küçük makas ve çakı gibi malzemelerde önemlidir.

Deprem Çantası Neden Önemli?
Deprem sonrası ilk 72 saat her zaman hayati bir süreçtir. Bu süreç içerisinde temel ihtiyaçları karşılayabilmek için deprem çantasında olması gerekenler her zaman ulaşılabilir bir yerde olmalıdır. Deprem çantasını bir sırt çantası ya da kolay taşınabilecek küçük bir valize hazırlamak daha doğru olacaktır.
Deprem Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Deprem çantası hazırlarken nelere dikkat edilmeli, bunları liste halinde sıralayalım:
- Hazırlanan deprem çantası ağır olmamalı, kolay taşınabilecek şekilde ayarlanmalıdır.
- Deprem çantası daima acil durumlarda kolaylıkla ulaşabileceğimiz bir yerde olmalıdır.
- Deprem çantası tüm aile için değil kişisel ihtiyaçlara yönelik hazırlanmalıdır.
- Evcil hayvanları olanlar ayrıca onlar için de küçük bir çanta hazırlamalıdır.
- Deprem çantası belirli dönemlerde yenilenmeli ve mevsime uygun olarak düzenlenmelidir.
- Yiyecek ve içeceklerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
- Yalnızca evde değil, işyerinde ve otomobillerde, özellikle okullarda deprem çantası olmalıdır.
Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler
Deprem anında ve sonrasında riskleri en aza indirebilmek adına soğukkanlılığı koruyabilmek ve panik yapmamak gerekir. Güvenli bir noktada hayat üçgeni oluşturarak depreme yakalanma anında depremin bitmesini beklemek önelidir. Depreme yakalanma anında asansör, merdive, pencere, balkon gibi tehlikeli yerlerden uzak durulmalıdır. Hasarlı evlere girilmemelidir. Deprem sonrası elektrik, doğalgaz, ve su tesisatları kapatılmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Deprem çantası ne kadar?
AFAD ihtiyaç listesine göre deprem çantası maliyeti 1500 TL civarıdır.
Deprem çantası ne zaman hazırlanmalıdır?
Deprem çantası her zaman hazır bulundurulmalıdır. İlk 72 saatte hayat kurtarıcı öneme sahiptir.
Deprem çantasında neler olmalı 10 tane?
En az 72 saat yetecek su ve yiyecekler, ilk yardım çantası, düdük, el feneri, battaniye, uyku tulumu, çadır.