Bina Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Bina hasar tespiti nasıl yapılır, konusu tekrar gündemde. Binalar için hasar tespiti yalnızca deprem olaylarında yapılmaz. Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında yaşanan seller sonrasında, engebeli araziye sahip bölgelerde yaşanan heyelan sonrasında da yapılmaktadır. Bina hasar tespiti sahesinde yıkılma ihtimali olan binalara giriş engellenerek güvence altına alınır.

Deprem bölgesi olan ülkemizde sık sık depremler yaşanmaktadır. Son olarak ülkemizde Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremde 10 ilimiz yıkım yaşadı. Deprem sırasında sağlam olmayan binalar ağır ya da hafif hasarlar almaktadır. Bu yüzden can kaybını azaltabilmek adına bina hasar tespiti çalışmasını yapmak hayati önem taşımaktadır. Peki, bina hasar tespiti nasıl yapılır, kimler tarafından yapılır, bunları inceleyelim:

Bina Hasar Tespiti Kimler Tarafından Yapılır ?

Yaşanan doğal afetler sonucunda bina hasar tespiti çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Mühendis ve mimarlar tarafından bina hasar tespit ekipleri oluşturularak doğal afetin yaşandığı il ya da bölgelere incelemeye gidilir. İnceleme sonrasında yapılan incelemelerle binaların hasar durumu ev sahibi ve ilgili mercilere iletilir.

Bina hasar tespiti çalışmalarını ayrıca DASK adındaki bina sigortalama hizmeti sağlayan kurumlarda yapmaktadır. Bina sahibi sigorta kurumuna hasar ihbarında bulunur ve kurum görevlileri de hasar tespiti için ilgili bölgeye ve binaya giderek incelemede bulunur. Değerlendirme sonrasında tazmiant ödemesi gibi işlemler yapılır.

Ayrıca Bakınız: Deprem Çantasında Olması Gerekenler

Hasar Tespiti İçin Nereye Başvurulur?

Bölge genelinde ya da il bazında yaşanan doğal afetler sonuncunda bina hasar tespiti nasıl yapılır, sorusunu merak edenlerin yapacağı başvuru yolları şu şekildedir;

  • Alo 181 (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hattı)
  • Doğal afet yaşanan il belediyesi telefon numarası
  • Doğal afetin yaşandığı il Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefon numarası
  • İlçe kaymakamlıkları telefon numaraları
  • Deprem yaşanması halinde DASK’a bağlı Alo 125 no’lu hat numarası

Bu yollara başvuranlar yaşadığı binanın hasar aldığını düşündükleri bilgileri paylaşabilirler. Hasar tespit çalışmaları sonrasında bina ile ilgili bilgi sahibi olabilirler.

Deprem Öncesinde Binanın Hasar Alma Riski Öğrenilebilir Mi ?

Deprem öncesinde bina hasar tespiti yaptırarak oturulan binanın depreme dayanıklılığını öğrenmek daha da önemlidir. Bunun için risk analiz konusunda hizmet veren firmalara başvuruda bulunabilirler. Bu hizmet özel firmalar tarafından verilmektedir. Hasar riskini merak eden kişilere belirli bir miktar ücret ödemesi gerekir.

Bina hasar tespiti ücreti 3 Bin TL ile 15 Bin TL arasında değişmektedir. Fiyatlar binanın metrekare hesabına ve kat sayısına göre hesaplanmaktadır. 10 katlı binalarda ayrıca kat başına risk analizi yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Zelzelede Okunacak Dualar

Sıkça Sorulan Sorular

Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar?

Depreme dayanıklılık testi, bağımsız araştırma şirketleri ile belediye ekipleri tarafından yapılmaktadır.

Bina kontrolü için nereye başvurulur?

Bina hasar tespiti nasıl yapılır, sorusuna cevap arayanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı birimlere başvuru yapabilir.

Bina hasar tespiti nasıl yapılır?

E-devlet üzerinden ya da ” hasartespit.csb.gov.tr” adresinden evlerin hasar durumu yakkında bilgi sahibi olabilirler.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum yapın